Belastingen en kampeerautos

Indien een kampeerauto is gekeurd bij de RDW en deze ook voldoet aan de eisen van de belastingdienst kan een speciaal tarief aangevraagd worden voor kampeerauto’s. Dit is voor veel mensen het bekende kwarttarief, u betaalt effectief maar 3 maanden per jaar houderschapsbelasting/wegenbelasting. De wegenbelasting kan per maand of per kwartaal betaald worden.

Ook bent u verplicht BPM af te dragen bij een kampeerauto dit is 37,7% bij een nieuw voertuig en bij een bestaand voertuig krijgt u korting dmv. afschrijving op de 37,7%. Hierover kunt u bij BPM en kampeerauto’s meer informatie vinden.

Hieronder de gestelde eisen door de belastingdienst;

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.

De binnenruimte van uw kampeerauto heeft:

• minimaal 2 vaste zitplaatsen
Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.
• een tafel
De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
• slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
•• bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang minimaal 110 cm breed
•• bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal  180 cm lang en 60 cm breed
• vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
• een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
• een vast ingebouwd kooktoestel voor gebruik in de binnenruimte
Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron in de kampeerauto.

Let op! Alle faciliteiten moeten op een normale wijze in de binnenruimte te bereiken zijn.

Afwijkende hoogte;

Is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 cm hoog, maar wel minimaal 130 cm hoog? Dan mag u de binnenruimte verhogen tot minimaal 170 cm, over een lengte van minimaal 100 cm en een breedte van minimaal 90 cm. Dit kan bijvoorbeeld met een vast verhoogd dak of een hefdak. Dit mag alleen als de kampeerauto aan de overige inrichtingseisen blijft voldoen.

Mochten er alsnog vragen onbeantwoord blijven raden wij u aan contact op te nemen met de Belastingdienst, dit kan telefonisch of digitaal per email.